Kopen of Verkopen? Kom direct langs

bij een van onze kantoren

Over platina

Historie

Terwijl goud en zilver al duizenden jaren gemeengoed zijn, is platina pas ontdekt rond het jaar 1500. Het werd in eerste instantie gezien als een verontreiniging tussen het zilver. In 1740 werd het ontdekt als chemisch element. Zuiver platina is een glanzend zilverwit edelmetaal. Platina is harder dan goud, zilver of koper.

Toepassingen van platina

Platina wordt onder andere gebruikt voor juwelen. Japan is goed voor 95 procent van de vraag naar platina sieraden. Ook wordt platina gebruikt voor chemische smeltkroezen en ook voor katalysators voor de auto-industrie. De steeds strengere milieuregels in de auto-industrie zorgen voor een grotere vraag naar het witte edelmetaal. Daarnaast komt bij de productie van glasvezel platina goed van pas. Interessant is dat wanneer de wereld op grote schaal overschakelt op glasvezel, de koers een mooie stijging kan laten zien. Platina is overigens veel schaarser dan goud. Elk jaar wordt er in totaal ongeveer 130 ton platina gedolven (vooral in Noord-Amerika, Rusland en Zuid-Afrika), terwijl er jaarlijks zo 2500 ton goud wordt gedolven.

Platinaprijs

Dat platina een kostbaar edelmetaal is, blijkt wel uit het feit dat het in de historie af en toe duurder was dan goud. De platinaprijs wordt uitgedrukt in Amerikaanse dollars. Het record werd bereikt in 2008 op een koers van 2273 dollar een ounce. In maart 2016 noteert de koers rond de 1000 dollar een ounce. Beleggers die geinteresseerd zijn in platina, hebben de mogelijkheid om munten of baren aan te schaffen.

Zoek uw Zilver kantoor

Meer dan 50 locaties door heel Nederland.

© Copyright platinaprijs.nl 2008-2021 - Alle rechten voorbehouden

Links & Disclaimer

Platinaprijs.nl wordt door klanten gemiddeld met een 0,0 / 5,0 beoordeeld op basis van beoordelingen.