De geschiedenis van platina

De geschiedenis van platina

Historie

Terwijl goud en zilver al duizenden jaren bekend zijn, is platina pas ontdekt rond het jaar 1500. Het werd in eerste instantie gezien als een verontreiniging tussen het zilver. In 1740 werd het ontdekt als chemisch element. Zuiver is dit edelmetaal glanzend, zilverwit. Het is harder dan goud, zilver of koper.

Toepassingen

Dit edelmetaal wordt onder andere gebruikt voor juwelen. Japan is goed voor 95 procent van de vraag voor sieraden. Ook wordt het gebruikt voor chemische smeltkroezen en voor katalysatoren voor de auto-industrie. De steeds strengere milieuregels in de auto-industrie zorgen voor een grotere vraag naar het witte edelmetaal. Daarnaast komt het edelmetaal bij de productie van glasvezel goed van pas. Interessant is dat wanneer de wereld op grote schaal overschakelt op glasvezel, de koers een mooie stijging kan laten zien. Het edelmetaal is overigens veel schaarser dan goud. Elk jaar wordt er in totaal ongeveer 130 ton aan platina gedolven (vooral in Noord-Amerika, Rusland en Zuid-Afrika), terwijl er jaarlijks zo 2500 ton goud wordt gedolven.

Waarde

Dat platina een kostbaar edelmetaal is, blijkt wel uit het feit dat het in de historie af en toe duurder was dan goud. De platina prijs wordt uitgedrukt in Amerikaanse dollars. Het record werd bereikt in 2008 op een waarde van 2273 dollar een ounce. Beleggers die geïnteresseerd zijn in dit edelmetaal, hebben de mogelijkheid om munten of baren aan te schaffen.