Platina koers vandaag

De platina koers wordt, net als als de koers van andere edelmetalen, op de wereldmarkt vaak uitgedrukt in Amerikaanse dollars. Dit komt omdat na de tweede wereldoorlog de Amerikaanse dollar als ankervaluta werd gekoppeld aan de internationale handel. Aangezien wij in Nederland met euro’s betalen, wordt de koers hier in euro’s weergegeven. U kunt op deze pagina de huidige platinakoers maar ook die van zilver, goud en palladium bekijken. Ook kan u kiezen of u de waarde per gram, Troy ounce of kilo wilt zien.
 
Platina kopen bij Goudwisselkantoor
 
platina koers verwachting

 

Hoe wordt de koers bepaald?

De platinakoers fluctueert en is sterk afhankelijk van vraag en aanbod. Naast vraag en aanbod reageert de waarde ook op wereldwijde economische ontwikkelingen. Vaak zien we dat de platinakoers stijgt op het moment dat wereldwijde economie er minder goed voor staat. Dit komt omdat edelmetalen als veilige haven worden gezien in economisch moeilijke tijden. De waarde wordt vaak uitgedrukt in troy ounce (31,1 gram) of in kilo. Naast de actuele platina prijs vindt u ook de actuele koers van andere edelmetalen. U kunt ook de koers van goud, zilver en palladium live bekijken.

 

Hoe leest u de platina koers grafiek?

Belangrijk bij het correct inschatten van de platinakoers is ook het in de gaten houden van algemene wereldwijde ontwikkelingen. Deze ontwikkelingen hebben namelijk vaak invloed op de koers. Wanneer er wereldwijd veel zorgwekkende ontwikkelingen zijn, zal de waarde waarschijnlijk stijgen. Hierbij is het wel van belang om de huidige koers in de gaten te houden. Als deze namelijk op een hoog niveau staat, zullen de koersen naar alle waarschijnlijkheid minder snel stijgen omdat deze al bijna tegen zijn plafond aan zit.

 

platina koers

 

Koers platina: technische analyse

Wanneer u de actuele platinakoers ziet kan dit voor vragen zorgen. Wat houdt dit precies in en wat kan u verwachten? Bij het inschatten van toekomstige koersbewegingen kijkt u ook naar de verschillende steun- en weerstandpunten. Dit kan lastig klinken maar valt in de praktijk reuze mee. Dit zijn namelijk de punten waarop de platinakoers ‘afketst’ en dus een hoogte of een dieptepunt bereikt. Als de platinakoers een aantal keer vanuit een bepaald hoogtepunt een flinke daling meemaakt, kan worden aangenomen dat dit het hoogste punt is. Natuurlijk is door omstandigheden altijd mogelijk dat de platinakoers hoger zal komen door bijvoorbeeld ontwikkelingen vanuit de markt.

 

Steun

De ondergrens van de platina koers kan gezien worden als steunpunt. De platinakoers heeft op dat punt een bepaalde steun gevonden waardoor die niet onder dat niveau zal dalen. Aangezien dit vaak de laagste platinakoers is, wordt dit moment vaak gebruikt om platina te kopen. Dit is namelijk het goedkoopste moment om te meer te investeren, waardoor veel beleggers op dat moment instappen. Toch kan het weleens voorkomen dat koersen verder dalen dan een steunpunt en in dat soort gevallen wordt en gesproken van gebroken steun.

 

Weerstand

De weerstand is juist het tegenovergestelde van een steunpunt en deze bevindt zich aan de bovenkant van de koers. De platinakoers biedt namelijk weerstand wanneer die op een hoogste punt zit en zal niet snel verder stijgen. Dit is voor investeerders juist een moment om platina te verkopen aangezien de kans niet heel groot is dat de platinakoers verder zal stijgen. Dit zorgt er vaak ook voor dat de waarde weer daalt aangezien er veel verkocht wordt waardoor het aanbod enorm toeneemt.
 
Platina verkopen bij Goudwisselkantoor
 

Trends ontdekken en platina koers verwachting

Investeren in edelmetalen is vaak een investering voor de lange termijn. Dit omdat de platina koers vaak niet extreem veel beweegt en gebleken is dat deze op lange termijn toch gestaag omhoog gaan. Wanneer u investeert, kunt u dit het best met oog op de lange termijn doen, en ook naar de platina koers van de afgelopen jaren te kijken. Zo weet u beter wat u kan verwachten.

 

platina koers per gram grafiek

 

Fundamentele analyse platinakoers

Naast de platina koers is het ook van belang om andere relevante ontwikkelingen binnen de markt in de gaten te houden. Mocht er iets gebeuren waardoor er minder geproduceerd kan worden, kan dit ook invloed hebben op de platinakoers. Dit kan niet vanuit de platinakoers voorspeld worden en kan dus zomaar gebeuren. Omdat de platinakoers niet altijd afhankelijk is van bepaalde punten die de platina koers bereikt, is het belangrijk om altijd relevante marktontwikkelingen in de gaten te houden.

 

Historisch rendement van een belegging in platina

Wat zou uw belegging in platina vandaag waard zijn geweest, als u een aantal jaar geleden tot aankoop was overgegaan? Raadpleeg de tabel hieronder om de prijsstijging en -daling per jaar te ontdekken.
 

Jaartal EUR - OZ USD - OZ
Gemiddeld +2,7% +5,1%
2021 +5,4% +14,4%
2020 -0,1% +9,6%
2019 +24,3% +22%
2018 -10% -15,3%
2017 -11,1% +2,5%
2016 +6,9% +3,3%
2015 -20,4% -27,8%
2014 -1,4% -12,8%
2013 -16,1% -12,9%
2012 +6,6% +8,2%
2011 -19,1% -21,9%
2010 +24,5% +15,7%
2009 +51,9% +57%
2008 -38,9% -41,2%
2007 +21,5% +34,6%
2006 +2,7% +13,7%
2005 +28,7% +13,7%
2004 -2,3% +5,6%
2003 +12,7% +35,6%
2002 +6,7% +24,3%
2001 -16,5% -21,8%