Tekort aan platina dreigt

Tekort aan platina dreigt

Er is een tekort aan platina aanstaande omdat de vraag blijft toenemen, terwijl het aanbod daalt. Dit schrijft het World Platinum Investment Council in hun rapport. De vraag groeide namelijk op twee vlakken. Vanuit de industrie is de vraag toegenomen en ook beleggers kopen platina in hoog tempo.

Dalende productie

De productie wordt aan het begin van ieder jaar ingeschat. Deze is voor 2020 te hoog ingeschat door onder andere de coronacrisis. Het grootste deel van de productie vindt namelijk plaats in Zuid-Afrika waar er in 2020 aanzienlijk minder werd geproduceerd dan verwacht, en er dus minder platina verkocht kon worden. Dit zorgt ervoor dat het huidige aanbod onder druk kwam te staan. Al helemaal omdat de vraag ook is toegenomen. Dit is ook duidelijk terug te zien in de koers van platina.
 
tekort aan platinum

Toenemende vraag

Naast de dalende productie, nam de vraag vanuit de industrie en vanuit beleggers ook toe. Ook mede door de coronacrisis, is de vraag naar edelmetalen toegenomen. In economisch onzekere tijden, stijgen de prijzen van edelmetalen namelijk vaak waardoor dit interessant wordt voor beleggers. Ook vanuit de industrie stijgt de vraag. Het edelmetaal wordt namelijk veel gebruikt in de auto industrie om katalysatoren mee te maken. Katalysatoren zorgen ervoor dat auto’s minder schadelijke stoffen uitstoten en milieuvriendelijk rijden is tegenwoordig een belangrijk onderwerp. Het edelmetaal wordt naast de auto industrie, ook veel gebruikt voor het maken van sieraden. Zeker omdat het een kostbaar en zeldzaam edelmetaal is, wordt het steeds vaker in sieraden verwerkt.
 
gebruik van platina in de auto industrie

Platina vergeleken met goud

Goud is het bekendste edelmetaal en vaak worden andere edelmetalen hiermee vergeleken. Ondanks de zeldzaamheid van platina, is goud momenteel twee keer zoveel waard. Dit komt onder andere omdat de platina prijs daalde aan het begin van de coronacrisis. Er werd namelijk verwacht dat de industriële vraag zou dalen maar onderhand is gebleken dat dit niet het geval is. Om die reden kan investeren in dit specifieke edelmetaal enorm interessant zijn.